top of page

Čokolada: zdrava ali škodljiva za zobe?


Čokolada je pogosto tolažilna hrana po koncu razmerja in priljubljena razvada po napornem delovnem tednu. A koliko v resnici vemo o čokoladi? Oglejmo si nekaj zdravstvenih koristi čokolade in tudi nekaj stvari, na katere moramo biti pozorni.


Zdravstvena dejstva o čokoladi


Povprečen Slovenec vsako leto poje približno 4 kg čokolade in številka se celo povečuje. Večinoma ne razmišljamo o tem, kaj jemo. Vendar je pomembno, da prepoznamo vplive hrane, ki jo zaužijemo. Spodaj si oglejte pregled zdravstvenih koristi čokolade in tveganj, povezanih z njo.


Koristi

Osnovna sestavina čokolade je kakavov zrno. Ta zrna ne prinašajo le edinstvenega okusa čokolade, ampak vsebujejo tudi veliko antioksidantov, kot so flavanoli. Zaradi koristi flavanolov, kot je izboljšanje krvnega obtoka, so kakavovo zrno poimenovali "super sadje." Nekatere raziskave nakazujejo, da je čokolada (kakav) lahko koristna za zniževanje holesterola in krvnega tlaka ter zmanjšanje tveganja za srčne bolezni ali možgansko kap. Ker se lahko krvni obtok izboljša, lahko čokolada tudi preprečuje upad spomina.


Tveganja

Medtem ko ima čokolada koristne lastnosti, pa obstajajo tudi slabosti uživanja čokolade. Preprosto povedano, čokolada je bogat vir kalorij, sladkorja in nasičenih maščob - vse to lahko ogrozi vaše zdravje. V preteklosti je bila konzumacija čokolade in kakava povezana s koronarnimi srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in hipertenzijo. Zaradi tega je pomembno omejiti količino čokolade, ki jo zaužijete.


Katera čokolada je najbolj zdrava?


Pomembno je poudariti, da zdrava prehrana vsebuje tako zelenjavo kot beljakovine. Čokolada, čeprav ima nekaj koristi, ne more biti edini vir hranil, ki jih potrebujete. Je sprejemljiva izbira sladice v zmernih količinah. Poglejmo zdravstvene koristi različnih vrst čokolade: bele, mlečne in temne.


Bela

Čeprav je bela čokolada sladka, je daleč najslabša za vaše zdravje. Bela čokolada dejansko ne vsebuje kakava, ampak veliko dodanega sladkorja. Prav tako je bogata z nasičenimi maščobami. Najboljše, kar lahko dobite iz bele čokolade, je kalcij.


Mlečna

Mlečna čokolada je korak naprej od bele čokolade. Običajno mlečna čokolada vsebuje srednje veliko količino kakava - približno 40%. Višji kot je odstotek kakava, bolj zdrava je čokolada za vas. Drugi odličen način za izboljšanje zdravstvenih koristi čokolade je izbira mlečne čokolade, ki vsebuje beljakovine, kot so oreščki.


Temna

Temna čokolada je znana po svojem bogatem in grenkem okusu. Ta okus izvira iz visoke vsebnosti kakava - približno 70%. Čeprav temna čokolada ni priljubljena pri vseh, ponuja največ zdravstvenih koristi med sladkarijami. Vsebuje manj ogljikovih hidratov kot druge vrste čokolade, vsebuje pa zdrave mononenasičene maščobne kisline. Naše geslo je: temnejša kot je (več kakava), boljša je!


Je čokolada dobra za vaše zobe?


Da! Tukaj je odgovor:

Le temna čokolada je dobra za vaše zobe. Poleg antioksidantov temna čokolada vsebuje tanine in polifenole. Tanini (rastlinske spojine) preprečujejo, da bi se škodljive bakterije oprijele vaših zob. So razlog, zakaj ima temna čokolada grenak okus. Polifenoli so naravne kemikalije, ki pomagajo uničiti ustne bakterije in nevtralizirajo mikroorganizme, ki povzročajo slab zadah.

Naslednjič, ko boste posegli po Snickers ploščici, si vzemite trenutek za premislek in namesto tega vzemite temno čokolado!

Comments


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Sledite nas
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Instagram

031513871

Ljubljanska cesta 33b

1241 Kamnik

Pon        8h -- 20h

Tor         8h -- 20h

Sre         8h -- 20h

Čet         8h -- 20h

Pet         8h -- 13h

bottom of page