top of page

7 najslabših živil za vaše zobe


Želite ohraniti zdrave zobe? Potem se izognite ali vsaj omejite uživanje najslabše hrane za zobe.

Led

Nekateri uživajo ob grizenju ledenih kock, ko se prebijajo do ravnokar narejene ledene pijače. Toda žvečenje ledu je zelo škodljivo. Mnogi mislijo, da je led dober za zobe, saj je narejen iz vode in ne vsebuje sladkorja ali drugih dodatkov. Toda žvečenje trdih snovi lahko poškoduje sklenino in pusti zobe bolj dovzetne za poškodbe in zunanje dejavnike.

Suho sadje

Čeprav velja za zdravo hrano, je suho sadje (rozine, suhe marelice, slive in podobno) škodljivo za vaše zobe. Vse sadje vsebuje naravni sladkor, in ko je voda izžeta, ostanejo visoke koncentracije sladkorja. Poleg tega je suho sadje zelo lepljivo in dolgo vztraja v razpokah in tesnih prostorih zob, kar je idealno gojišče za bakterije, ki proizvajajo kisline.

Kruh

Kruh za nikogar ni sladkarija, vendar imata živili več skupnega kot bi si mislili. Ko začnemo žvečiti, encimi v slini razgrajujejo škrob v kruhu, ki se skoraj v trenutku pretvori v sladkor. Ko nadaljujemo z žvečenjem, se kruh in druga škrobnata živila, kot so testenine, čips prestice in podobno, spremenijo v sladko, mehko pasto, ki vztraja v ozkih prostorih med zobmi in utorih na griznih površinah. Tam predstavljajo pravo pojedino za bakterije, ki povzročajo karies.

Alkohol

K dolgi listi bolezni, ki jih povzroča prekomerno uživanje alkohola, lahko dodamo tudi karies. Vendar v tem primeru ni kriv sladkor ali pigmenti v alkoholu, ampak suha usta. Ljudem, ki uživajo velike količine alkohola, se sčasoma zmanjša pretok sline, kar lahko vodi v zobno gnilobo, bolezni dlesni in druge bolezni ustne sluznice.

Slina v ustih namreč začne proces prebave, spira koščke hrane in bakterije in ščiti mehka tkiva pred infekcijo in draženjem.


Zmanjšano izločanje sline povzroča tudi kofein v kavi, pravem čaju in energetskih napitkih!


Kisle sladkarije

Vsi vemo, da sladkarije povzročajo zobno gnilobo, vendar so kisle sladkarij najbolj neizprosne do vaših zob, saj njihova kisla vsebina hitro načne zobno sklenino. In če mislite, da bo ščetkanje takoj za tem pomagalo, se zelo motite, saj še pripomore k odplavljanju že tako načete sklenine.

Tudi limone in drugo kislo sadje podobno poškodujejo površino zob.


Gazirane pijače

Gazirane pijače imajo trojen škodljiv vpiv na zobe .

Prvič, če pijete ne-dietne gazirane pijače, potem namakate zobe v sladkorni kopeli, katero bakterije v zobnih oblogah pretvarjajo v kislino in s tem napadejo zobno sklenino.

Drugič, večina gaziranih pijač, z ali brez sladkorja, je kislih in že same po sebi načnejo površino zob.

Tretjič, če radi pijete kolo ali drugo močno obarvano pijačo, se lahko kar poslovite od belega nasmeha, saj barvila v njih sčasoma sčasoma zabarvajo zobe ali pustijo na njih trdovratne madeže.

Močno pigmentirana hrana

Hiperpigmentirana hrana (pesa, jagodičevje, blitva, ohrovt, kot tudi kari in sojina omaka) odlaga barvila na zobe. Vsaka hrana, ki pusti madež na beli majici, ga bo pustila tudi na zobeh.

Recept za zdrav in bel nasmeh

Kozarec vode po jedi je najenostavnejša zaščita za zobe pred zabarvanjem in zobno gnilobo. Že dober požirek te dragocene zdrave pijače lahko spere sladkor, odstrani delce hrane in razredči ostanke močno obarvane hrane in pijače.


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page