top of page

Kako otroku pomagati premagati strah pred zobozdravnikom


Je vašega otroka strah obiska zobozdravnika? Upoštevajte te nasvete, da se bo vaš malček sprostil pred naslednjim zobozdravniškim pregledom.


Obisk otroka pri zobozdravniku je nujen za ohranitev zdravih zob in za spodbujanje dobrih ustnih higienskih navad. Toda z otrokovega vidika je potovanje k zobozdravniku lahko strašljiv dogodek – ležanje na stolu v neznani sobi, polni neznanih zvokov in predmetov, medtem ko tujec v njegovih ustih dreza z hladnimi, kovinskimi in nenavadnimi instrumenti. Da bi vašemu otroku (in zobozdravniku!) olajšali prihodnje obiske, sledite tem korakom, da se bo počutil udobno in bolj sproščeno.


1. ZAČNITE ZGODAJ

Prej ko otrok obišče zobozdravnika, bolje je. To bo vašemu otroku zagotovilo 'domače zobozdravstveno okolje', kjer bo poskrbljeno za vse njegove potrebe – bodisi občasni preventivni obisk ali nujni primeri . Najbolje je, da se s prvim obiskom začne pri 1 letu starosti ali ko je viden prvi zobek.


2. NE KOMPLICIRAJTE

Ko se pripravljate na obisk, še posebej na prvi obisk, poskusite ne vključiti preveč podrobnosti. To bo sprožilo več vprašanj in dodajanje več informacij o zdravljenju, kot je potrebno, lahko povzroči nepotrebno tesnobo. Ohranite pozitiven odnos, ko se pogovarjate o prihajajočem obisku, vendar otroku ne dajajte lažnega upanja. Izogibajte se besedam, da bo vse v redu, kajti če vaš otrok na koncu potrebuje zdravljenje, lahko izgubi zaupanje tako v zobozdravnika kot v vas.


3. PAZITE NA BESEDEPred otrokom ne uporabljajte besed, kot so INJEKCIJA, IGLA, BOLEČINA. Naj osebje otroku predstavi svoj besednjak, ki mu bo pomagal prebroditi težke situacije. Namesto tega povejte vašemu otroku, da zobozdravnik išče "sladkorne črvičke", da bi jim jih lahko očistil z zob. Povejte, da mu bomo preverili nasmeh in prešteli zobe -- to je to, nič drugega. Uporabite pozitivne besedne zveze, kot so "čisti, močni, zdravi zobje", da bo obisk videti zabaven in dober, ne pa strašljiv in zaskrbljujoč.


4. RAZMISLITE O NAVIDEZNEM OBISKUPred prvim obiskom pri zobozdravniku se z otrokom pretvarjajte, da sta zobozdravnik in pacient. Vse, kar potrebujete, je zobna ščetka. Preštejte zobke svojega malčka tako, da začnete s številko 1 ali črko A. Izogibajte se zvokom vrtanja ali oponašanja drugih "instrumentov". Lahko celo dvignete ogledalo in ji pokažete, kako bi lahko zobozdravnik pogledal in pregledal njene zobe. Nato naj se vaš otrok igra vlog, tako da z zobno ščetko očisti zobe plišaste živali ali lutke. Ključno je, da ga seznanite z rutino in mu bo tako bolj udobno ob pravem obisku.


5. NE POSKUŠAJTE SE POISTOSVETITINekateri starši vzamejo otroke s seboj na pregled pri zobozdravniku, a strokovnjaki pravijo, da je to napaka. Starši se lahko sami počutijo zaskrbljeni zaradi obiska, ne da bi se tega sploh zavedali, njihov otrok pa lahko čuti te strahove. Pripovedovanje "vojnih zgodb" o ekstrakcijah, koreninskih kanalih ali drugih negativnih izkušnjah bo prav tako sprožilo tesnobo, zlasti zato, ker vaš otrok morda sploh ne bo imel teh postopkov. Če svojega otroka peljete v sterilno ordinacijo za odrasle, prav tako daje napačen vtis, medtem ko večina pediatričnih zobozdravnikov naredi svoje ordinacije otrokom prijazne - imajo prijetne slike na stenah in filme ali TV-oddaje, v katerih otroci uživajo.


6. PRIPRAVITE SE NA OTROKOVO VZNEMIRJENJE

Normalno in starosti primerno je, da majhen otrok joka, cvili, miga in ne želi, da bi ga neznanec pregledal. Ostanite mirni in ne pozabite, da so zobozdravnik in njegovo osebje navajeni dela z otroki in so bili deležni izbruhov jeze. Naj vas vodijo zobozdravstveni strokovnjaki; morda vas bodo prosili, da ostanete na razdalji ali da svojega malčka držite za roko, kar mu bo olajšalo izkušnjo in preprečilo, da bi prijel kakršen koli zobozdravniški instrument.


7. IZOGNITE SE PODKUPOVANJU

Mnogi strokovnjaki ne priporočajo, da svojemu otroku obljubite posebno darilo, če se bo dobro obnašal pri zobozdravniku. S tem boste samo povečali njihovo bojazen. Če rečete: "Če se ne vznemirjaš ali jokaš, boš dobil liziko," bi lahko vaš malček pomislil: "Kaj je tako slabega pri zobozdravniku, da bi rad jokal?" Obljuba sladkega priboljška prav tako pošilja napačno sporočilo po tistem, ko zobozdravnik poudarja, da imamo čiste in zdrave zobe z izogibanjem sladkarijam, ki lahko povzročijo karies. Namesto tega po končanem obisku otroka pohvalite za lepo vedenje in pogum. Vsake toliko časa ga presenetite z nalepko ali majhno igračo kot spodbudo.


8. POUDARITE POMEN DOBRE USTNE HIGIENE

Naučite svojega otroka, da je obisk zobozdravnika nuja, ne izbira in da bo zobozdravnik poskrbel za njegove zobe, da bodo dovolj močni, da bo lahko jedel. Lahko tudi razložite, da zobozdravnik pomaga preprečiti nastanek luknjic v zobeh in zagotavlja, da bodo njegovi pacienti imeli lep nasmeh v prihodnjih letih. Pravi odnos staršev bo postavil temelje za pravilno otrokovo dojemanje zdravja ustne votline.


Comments


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page