top of page

Ohranimo zobno ščetko čisto


Ohranjanje čistih ust pomaga zmanjšati količino škodljivih bakterij, ki lahko povzročijo zobno gnilobo, vnetje obzobnih tkiv in ustne votline.

Vašo pozornost pa potrebujejo tudi pripomočki, s katerimi si umivate zobe in ohranjate odlično ustno zdravje! Zbrali smo nekaj pravil in napak pri ohranjanju čistoče vaše zobne ščetke in zdravih zob.


  1. Napake

Souporaba zobne ščetke


Očitno bi moralo biti, da je souporaba zobne ščetke nehigienska, poleg tega pa pa pride tudi do prenosa škodljivih bakterij in sistemskih bolezni z ene osebe na drugo. Če si delite zobno ščetko z nekom, ki ima šibek imunski sistem, bo večja verjetnost, da bo zbolel.

Zobne ščetke ne bi smeli deliti z nikomer - niti s svojimi družinskimi člani.


Potovanje brez potovalne škatlice

Tudi ko se vam mudi, se uprite želji, da bi zobno ščetko kar vrgli v torbo. Prav tako ne zamenjajte dejanskega pokrova zobne ščetke s papirnato brisačo ali kosom folije – ni enako. Brez ustrezne zaščite lahko vaša zobna ščetka zlahka zbira prah in mikrobe. Ali jo res želite uporabiti za čiščenje ust, če je umazana?


Hranjenje ščetke v škatlici ves čas

Čeprav je pomembno, da zobno ščetko hranite pokrito, ko potujete iz enega kraja v drugega, morate doma (ali ko prispete na cilj) svojo zobno ščetko pustiti na prostem. To bo pomagalo, da se po uporabi posuši in preprečilo rast bakterij. V majhnem, vlažnem prostoru se lahko klice hitro razmnožijo. Zaželjeno je, da se ščetka posuši v pokončnem položaju.


2. Pravila


Zamenjava ščetke

Približno vsake 3 mesece je dobro svojo trenutno zobno ščetko zamenjati z novo. To je koristna stvar, ki jo redno počnite, da se v prihodnosti izognete kakršnim koli težavam z ustnim zdravjem. Velja tudi za električne zobne ščetke – glavo zamenjajte vsakih nekaj mesecev. Prav tako morate zamenjati zobno ščetko, če opazite znake obrabe (upognjene ščetine itd.). Poškodovana zobna ščetka ne bo mogla ohraniti vaših zob čistih!


Čiščenje lončka za ščetko/pasto

Kako pogosto pomijete tisto posodico, ki stoji na pultu ob umivalniku? Verjetno tako kot večina ljudi ne razmišljajte o tem, ko vanjo odložite zobno ščetko. Toda kot si lahko predstavljate, lahko ti hranilci hitro postanejo zelo umazani. Poskusite ga vsaj enkrat na mesec dobro očistiti, da preprečite širjenje klic.


Ohranjanje razdalje med ščetkami

Zobno ščetko hranite ločeno od izdelkov za osebno higieno drugih oseb – zlasti njihovih zobnih ščetk. To je pomemben previdnostni ukrep za zaščito vaše zobne ščetke pred neželenimi mikrobi.


Očistite zobno ščetko

Izpiranje pred in po uporabi. To bi morali početi redno, če niste, začnite zdaj! Namakanje v antibakterijski ustni vodi. Antibakterijske ustne vodice lahko delujejo kot dezinfekcijska sredstva za vašo zobno ščetko. Krtačo vsakih nekaj tednov za nekaj ur namočite v ustno vodico. Uporaba UV dezinfekcijskega sredstva. Ta razkužila postajajo vse bolj priljubljena. Uporabljajo ultravijolično svetlobo, da ubijejo mikroorganizme na vaši zobni ščetki.

Brez čiste zobne ščetke vas lahko skrbijo še veliko hujše stvari kot je zobni karies! Upoštevajte naše nasvete iz zgornjih točk, da bo vaša ščetka – in nenazadnje tudi zobje – tako čista kot še nikoli.

Comentarios


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page