Ti "zdravi prigrizki" so lahko škodljivi za vaše zobe
Pijača in prigrizki brez sladkorja verjetno škodijo vašim zobem.
Opuščanje dodanih sladkorjev iz vaše prehrane lahko koristi vašemu zdravju in zmanjša tveganje za debelost, vendar pa zamenjava z brezkaloričnimi, umetno sladkanimi alternativami morda ne bo delovala. Glede na nove raziskave tudi umetna sladila ne bodo koristila zdravju vaših zob.
Splošno sprejeto je, da lahko sladkor povzroči razdejanje na vaših zobeh: bakterije v ustih uporabljajo sladkor za izdelavo kislin, ki razjedajo in poškodujejo zobe.
Nedavna študija Kooperativnega raziskovalnega centra za ustno zdravje Univerze v Melbournu pa je potrdila, da lahko tudi hrana in pijača brez sladkorja povzročita znatno škodo zobni sklenini. Raziskovalci so ugotovili, da lahko pijače brez sladkorja, kot je dietna kokakola, zmehčajo sklenino za 30 do 50 odstotkov.
Raziskovalci so testirali 23 različnih vrst pijač, vključno z gaziranimi pijačami in napitki za učinkovitost, ter ugotovili, da lahko pijače s kislimi dodatki in nizkim pH poškodujejo sklenino, ne glede na to, ali vsebujejo sladkor ali ne. Zobje z erodirano sklenino so bolj izpostavljeni bakterijski okužbi in posledično kariesu.
Mnogi ljudje se ne zavedajo, da medtem ko zmanjšanje vnosa sladkorja zmanjša tveganje za zobno gnilobo, pa lahko kemična mešanica kislin v nekaterih živilih in pijačah povzroči enako škodljivo stanje zobne erozije.
Zobna erozija se zgodi, ko kislina raztopi trda tkiva zoba.
V zgodnjih fazah erozija odstrani površinske plasti zobne sklenine. Če napreduje do napredovale stopnje, lahko razkrije mehko pulpo znotraj zoba.
Znanstveniki pravijo, da sta citronska kislina in fosforna kislina pogosto krivca – zato ne pozabite preveriti nalepk za te kisline, ki se pogosto uporabljajo v gaziranih pijačah zaradi "ostrine okusa".
Te sestavine lahko vsebujejo tudi živila brez sladkorja, kot so lizike in druge sladkarije. Raziskovalci so testirali 32 komercialno dostopnih bonbonov brez sladkorja in ugotovili, da slaščice s sadnim okusom povzročajo več škode kot tiste, ki vsebujejo meto in mentol.
Zanimivo je, da ima veliko teh izdelkov oznake, ki označujejo, da so brez sladkorja za zdrave zobe. Številne slaščice brez sladkorja, tudi nekatere s certifikatom 'prijazen do zob', vsebujejo visoke ravni citronske kisline in imajo erozivni potencial.
Da bi ohranili zdrav nasmeh, raziskovalci predlagajo, da omejite vnos tovrstne hrane in pijače. Ko si jo privoščite, si pred ščetkanjem usta splaknite z vodo iz pipe, da utrdite sklenino, kar pomaga zaščititi pred poškodbami zaradi premočnega ščetkanja.
Comments