top of page

Zobni implantati


Danes je vse več ljudi, ki se odločajo za zobne implantate kot alternativo zobnim protezam ali mostičkom. Čeprav so ti postopki nekoliko dražji in zahtevnejši od drugih možnosti, pa imajo mnoge prednosti, ki lahko upravičijo stroške in čas, ki jih zahtevajo.

Zobni implantati so majhni kovinski vijaki, ki jih kirurg vstavi v čeljustno kost, kjer nadomeščajo manjkajoči zob ali zobe. Ti vijaki so običajno izdelani iz titanove zlitine, ki se odlično prilega kostnemu tkivu in lahko zdrži velike pritiske. Na vrh vsakega vijaka se nato pritrdi protetični zob, ki ga običajno izdelajo iz keramike, da se ujema z barvo in obliko sosednjih zob.

Ena od glavnih prednosti zobnih implantatov je njihova stabilnost in trajnost. Ker so implantati neposredno vstavljeni v kost, lahko držijo protetični zob veliko bolj trdno kot zobne proteze ali mostički, ki se opirajo na sosednje zobe. To lahko pomeni, da je občutek v ustih bolj naraven in udoben ter da je manj verjetnosti, da bo protetični zob zdrsnil ali se premaknil med govorjenjem ali prehranjevanjem.

Poleg tega so zobni implantati lahko tudi koristni za ohranjanje zdravja okoliških zob in kosti. Ko manjka zob, se lahko okoliško kostno tkivo postopoma zmanjšuje, kar lahko povzroči razpoke v sosednjih zobeh ali spremembe v obliki obraza. Zobni implantati lahko delujejo kot stimulacija kosti in pomagajo ohraniti kostno gostoto na območju, kjer manjka zob. To lahko pomaga tudi pri ohranjanju zdravega in močnega stanja sosednjih zob, ki se lahko premaknejo, ko je prostor med njimi prazen.

Seveda pa zobni implantati niso primerni za vsakega posameznika. Za postopek je potrebno dovolj zdrave kosti v čeljusti, da lahko vijak ostane stabilen. Ljudje, ki imajo slabo zdravje ust ali so kadilci, imajo lahko večje tveganje za zaplete in počasnejše celjenje. Poleg tega lahko postopek zahteva nekaj časa za celjenje, preden se lahko protetični zob pritrdi na implantat, kar lahko pomeni več obiskov zobozdravnika in časovno obdobje brez zoba.

Če razmišljate o zobnih implantatih, je najbolje, da se posvetujete z zobozdravnikom, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali ste primeren kandidat za postopek. Zobozdravnik bo ocenil vaše splošno zdravje, stanje ustne votline in količino kosti v čeljusti. Na podlagi teh ocen bo zobozdravnik lahko priporočil, ali so zobni implantati primerna rešitev za vas.

Če se odločite za postopek, se pripravite na več obiskov zobozdravnika in postopek, ki lahko traja nekaj mesecev ali več. Najprej bo kirurg vstavil implantat v kost in pustil, da se kost in implantat zrasteta skupaj, kar se imenuje oseointegracija. To lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od posameznika in količine kosti, ki je potrebna za rast.

Ko se implantat dobro zdrži v kosti, bo zobozdravnik nadaljeval z nadaljnjim delom. Najprej bo vijak izpostavljen, kar pomeni, da bo na vrhu implantata izrezan mali košček dlesni, da bo implantat dostopen. Nato bo zobozdravnik namestil kovinski nosilec, imenovan abutment, na vrh implantata. Na abutment bo nato nameščen protetični zob.

Pri izbiri protetičnega zoba lahko izbirate med različnimi možnostmi, vključno z zobmi, ki so oblikovani tako, da se popolnoma ujemajo s sosednjimi zobmi. Poleg tega so lahko protetični zobje narejeni iz različnih materialov, vključno s keramiko, zlitinami kovin in akrilom.Zobni implantati lahko zagotavljajo odlično rešitev za ljudi, ki so izgubili zobe zaradi poškodbe, bolezni ali starosti. Če se odločite za postopek, bodite pripravljeni na dolgotrajen proces, ki zahteva nekaj časa in potrpljenja. Vendar pa so lahko prednosti, ki jih ponujajo zobni implantati, vredne naložbe. S svojim zobozdravnikom se posvetujte o možnostih in se odločite, kaj je najbolje za vas in vašo ustno zdravje.

Comments


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page