top of page

FIKSNA PROTETIKA

Kaj je fiksna protetika? S fiksno protetiko poimenujemo zobne nadomestke, ki so trdno pritrjeni na zobne vsadke ali naravne zobe. Obstajata dve vrsti fiksne protetike: mostički in kronice/prevleke. Najsodobnejše so izdelane iz keramike ali cirkona.

onlays-and-bridges.jpg
onlays-and-bridges.jpg

Keramična prevleka je zobni nadomestek, ki se uporablja za zdravljenje poškodovanih ali močno karioznih zob. Je vrsta zobne krone, ki pokriva celotno površino zoba, da se povrne njegova oblika, velikost in funkcija. Keramična prevleka je izdelana iz visokokakovostnih keramičnih materialov, ki posnemajo naravni videz zob. Tako zagotavlja odlično estetiko, ki se prilagodi vašemu naravnemu nasmehu.

Kakšne so prednosti keramične prevleke? Keramična prevleka ima več prednosti v primerjavi z drugimi zobnimi nadomestki. Tukaj je nekaj ključnih prednosti:

  1. Stabilnost: Keramična prevleka je trdno pritrjena na vaš naravni zob, kar zagotavlja stabilnost in boljše funkcionalne rezultate.

  2. Estetika: Keramična prevleka zagotavlja odlično estetiko, saj je izdelana iz visokokakovostnih keramičnih materialov, ki posnemajo naravni videz zob.

  3. Trajnost: Keramična prevleka je izdelana iz trajnih materialov, ki zagotavljajo dolgotrajno uporabo.

  4. Enostavnost uporabe: Keramična prevleka se uporablja kot naravni zob in ne zahteva posebnega vzdrževanja.

3-unit-bridge-transparent-1280x720.png

 

 

Kakšen je postopek izdelave keramične prevleke? Postopek izdelave keramične prevleke vključuje več korakov:

  1. Diagnostika: Vaš zobozdravnik bo opravil pregled vaših zob in izbral najbolj primerno vrsto nadomestka za vaše potrebe.

  2. Priprava zoba: Zobozdravnik bo pripravil vaš naravni zob za pripravo keramične prevleke.

  3. Odtisi: Zobozdravnik bo naredil odtis vašega zoba, ki se uporabi za izdelavo keramične prevleke.

  4. Izdelava: Keramična prevleka se izdela v zobotehničnem laboratoriju, kjer se uporabijo najnovejše tehnologije in najkakovostnejši materiali.

  5. Cementiranje: Zobozdravnik v ordinaciji s posebnim cementom za stalno pritrdi keramično prevleko, ki tako postane del zoba.  

 

Keramični mostiček je podoben nadomestek kot keramična prevleka, ki se uporablja za nadomeščanje manjkajoče zob. Namesti se na dva ali več zob, ki stojijo ob manjkajočem zobu. Prav tako je izdelan iz keramičnih materialov in zagotavlja odlično estetiko in trajnost.

3-unit-bridge-transparent-1280x720.png
bottom of page