top of page

ZALIVKE IN KORENINSKO ZDRAVLJENJE ZOB

Vsakdo se tekom življenja sooči z boleznijo zob. Najpogostejši vzrok, ki pacienta pripelje k zobozdravniku, je karies (zobna gniloba), najpogostejši zaplet pa je pulpitis (vnetje zobne pulpe). V zobozdravstveni ordinaciji Senčar imamo vso potrebno opremo za zagotavljanje visoko kakovostne zobozdravstvene oskrbe. Takoj in brez bolečin! Vsako zdravljenje v naši ordinaciji zagotavlja najbolj udobne pogoje in profesionalen pristop do pacienta. Zato naši pacienti vedno zapustijo ambulanto z nasmehom in dobre volje!

ZOBNE ZALIVKE (plombe)

Zalivke se uporabljajo za nadomestitev manjkajočega dela površine zoba. To se običajno zgodi ob prisotnosti kariesa (zobne gnilobe). Zobozdravnik odstrani gnilo in razpadlo območje in nato zapolni manjkajoči del zoba z zalivko.  

Zalivke se uporabljajo tudi za popravilo zlomov in zobnih razpok, pa tudi za zobe, ki so obrabljeni zaradi razvad (grizenje nohtov) ali škrtanja z zobmi (bruksizem).

 

Kompozitne zalivke so najsodobnejše polnilo. Poznane so tudi kot direktne zalivke in so narejene iz lepilnega materiala v barvi zob in se nanesejo neposredno na zob. Imajo večplastno sestavo, ki vključuje na svetlobo občutljiv element, kateri strdi in oblikuje zalivko pri uporabi močne modre svetlobe. Kompozitne zalivke zobozdravnik nanese in oblikuje neposredno na zobu. Zaradi velike izbire barvnih odtenkov jih lahko po izgledu zelo približamo naravnim zobem. Kompozitne zalivke so najpogostejša in najbolj priporočljiva vrsta zobne plombe.

What-are-dental-fillings.jpg
rootcanal.jpg

KORENINSKO ZDRAVLJENJE

Koreninsko zdravljenje zoba je poseg, ki se opravi, ko pride do resne poškodbe ali okužbe vašega zoba. To je dolgotrajen postopek, ki lahko vaš zob reši pred odstranitvijo (ekstrakcijo). Najprej odstranimo okuženo pulpo znotraj zoba in nato očistimo zobne kanale, preden ponovno zapolnimo prazen prostor.

Pulpa je tkivo, ki vsebuje živce in krvne žile, ki so odgovorne za rast zob. Popolnoma odrasel zob pa lahko preživi brez pulpe, kar omogoča poseg koreninskega zdravljenja.

Prednost koreninskega zdravljenja je, da zob ostane na svojem mestu. Zato se funkcija žvečenja in grizenja ne spremeni. Ker je zob ohranjen, ne bo pustil vrzeli, ki bi lahko obremenila druge zobe. Prav tako ne boste potrebovali umetnega zoba, mostička ali vsadka.

Kakšen je postopek koreninskega zdravljenja?

Zobozdravnik najprej injicira lokalno anestezijo, da omrtviči zob, nato naredi odprtino za dostop do koreninskih kanalov. Z majhnimi pilicami očisti okuženo pulpo in absces (gnoj) iz kanalov. Pilice so uporabljene tudi za preoblikovanje kanala. Z razkužilnimi sredstvi izpere vso preostalo pulpo. Ko je kanal čist, ga zobozdravnik napolni z zdravilom.

Ob naslednjem obisku se postopek ponovi in na koncu se koreninski kanal napolni s polnilom, odprtino za dostop pa zobozdravnik zapolni z belo kompozitno zalivko. V primeru bolj obsežnih rekonstrukcij se lahko zobozdravnik odloči tudi za oskrbo zoba z zatičkom in prevleko. 

Za svoje zobe in dlesni morate skrbeti z rednim ščetkanjem in nitkanjem. Pomanjkanje ustne higiene je verjetno razlog, zakaj je bila potrebna zalivka ali koreninsko zdravljenje vašega zoba. Da se to ne bi ponovilo in da bi ohranili popravljen zob, morate biti bolj previdni. Ne pozabite obiskati zobozdravnika vsaj dvakrat letno.

bottom of page