top of page

Kako pravilno ščetkati zobe?

Pravilno ščetkanje zob je ključno za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Vendar pa mnogi ljudje niso prepričani, kako pravilno ščetkati zobe. V tem članku bomo predstavili nekaj osnovnih nasvetov za pravilno ščetkanje zob, ki vam bodo pomagali ohraniti vaš nasmeh zdrav in sijoč.Pravilno ščetkanje zob vključuje naslednje korake:

 1. Uporabite pravo ščetko: Izberite zobno ščetko z mehkimi ščetinami, ki so nežne do površine vaših zob.

 2. Uporabite pravo pasto za zobe: Izberite zobno pasto z vsebnostjo fluorida, ki pomaga krepiti zobe in preprečuje nastanek kariesa.

 3. Ščetkajte zobe dvakrat na dan: Ščetkajte zobe dvakrat na dan, najbolje pol ure po obroku.

 4. Uporabite pravilno tehniko ščetkanja zob: Ščetkajte zobe v krožnih gibih, ki naj bodo poudarjeni v smeri od dlesni proti zobu. Posebno bodite pozorni na področje med zobom in dlesnijo in težje dostopna mesta.

 5. Uporabite zadostno količino sile: Ne pritiskajte premočno, saj lahko to poškoduje zobno sklenino in dlesni.

 6. Ščetkajte vsaj dve minuti: Ščetkanje zob naj traja vsaj dve minuti, da se zagotovi temeljito čiščenje zob in odstranitev vseh zobnih oblog.

 7. Uporabite nitko za zobe: Uporaba nitke za zobe pomaga odstraniti zobne obloge in delce hrane, ki se zataknejo med zobmi.

Kako izbrati pravo zobno ščetko? Izbira prave zobne ščetke je pomembna za ohranjanje zdravja zob in dlesni. Tukaj je nekaj nasvetov, kako izbrati pravo zobno ščetko:

 1. Velikost in oblika glave: Velikost in oblika glave zobne ščetke sta pomembni za dosego vseh zob in težko dostopnih mest. Izberite zobno ščetko z majhno glavo, ki vam omogoča, da dosežete vse zobe in težko dostopna mesta, kot so zadnji zobje.

 2. Trdota ščetin: Trdota ščetin je pomembna za preprečevanje poškodb zobne sklenine in dlesni. Pri izbiri zobne ščetke izberite ščetine srednje trdote. Pretrde ščetine lahko poškodujejo dlesen in zobno sklenino, medtem ko preveč mehke ščetine ne bodo učinkovito očistile zob.

 3. Material ščetin: Ščetine zobne ščetke so lahko izdelane iz naravnih materialov, kot je svinjska ščetina, ali umetnih materialov, kot je najlon. Danes se najpogosteje uporabljajo ščetine iz najlona, saj so bolj higienske in trpežne.

 4. Dolžina ročaja: Dolžina ročaja zobne ščetke je pomembna za doseganje vseh zob in udobno držanje zobne ščetke. Izberite zobno ščetko z dolgim ročajem, ki omogoča udobno držanje zobne ščetke in dostop do zadnjih zob.

 5. Posebne funkcije: Na trgu so na voljo tudi zobne ščetke z različnimi funkcijami, kot so vibracijske ali sonične zobne ščetke, ki lahko pomagajo pri odstranjevanju zobnih oblog in izboljšanju ustne higiene.


Kako izbrati pravo zobno pasto? Izbira prave zobne paste je lahko zapletena, saj je na trgu veliko različnih znamk in vrst zobnih past. Tukaj je nekaj nasvetov, kako izbrati pravo zobno pasto:

 1. Glejte na vsebino fluorida: Fluorid je mineral, ki pomaga krepiti zobno sklenino in preprečuje nastanek kariesa. Pri izbiri zobne paste je priporočljivo izbrati tisto, ki vsebuje fluorid.

 2. Izberite zobno pasto za vaše specifične potrebe: Na trgu so na voljo različne vrste zobnih past, ki so posebej oblikovane za določene potrebe. Na primer, če imate občutljive zobe, izberite zobno pasto za občutljive zobe. Če želite beljenje zob, izberite zobno pasto za beljenje zob. Če imate težave z zobnim kamnom, izberite zobno pasto proti zobnemu kamnu.

 3. Izberite zobno pasto z okusom, ki vam ustreza: Okus zobne paste je lahko pomemben dejavnik pri izbiri zobne paste. Izberite okus, ki vam ustreza in ki vas spodbuja k rednemu ščetkanju zob.

 4. Preverite sestavine: Preverite sestavine zobne paste in se izogibajte tistim, ki vsebujejo sladkor ali abrazivne sestavine, ki lahko poškodujejo zobno sklenino.

 5. Če ste v dvomih, katero zobno pasto izbrati, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, ki vam lahko priporoči ustrezno zobno pasto za specifične potrebe in zdravje vaših zob.Comments


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page