top of page

Različni deli zobaVsak zob je sestavljen iz več različnih delov; tukaj je podroben pregled vsakega dela:

Sklenina – To je zunanja in najtrša plast zoba, ki vsebuje najbolj mineralizirano tkivo v telesu. Sklenina deluje kot zaščitni ščit za občutljive notranje dele zoba. Čeprav je zelo trda, se sklenina lahko poškoduje zaradi kariesa ali mehanskih poškodb, če zobje niso ustrezno negovani. Redno ščetkanje, uporaba zobne nitke in obiski pri zobozdravniku pomagajo ohranjati sklenino zdravo in močno.

Dentin – To je plast zoba, ki se nahaja neposredno pod sklenino. Dentin je manj trd kot sklenina in vsebuje milijone drobnih cevk, ki vodijo neposredno do zobne pulpe. Če karies prodre skozi sklenino, napade dentin, kar lahko povzroči občutljivost na toplo, hladno ali sladko hrano. Zdravljenje kariesa v tej fazi je nujno, da se prepreči nadaljnje poškodbe in bolečine.

Pulpa – To je mehko tkivo, ki se nahaja v središču vseh zob, kjer so živčno tkivo in krvne žile. Pulpa igra ključno vlogo pri prehranjevanju zoba in ohranjanju njegovega zdravja. Če karies doseže pulpo, običajno občutite bolečino in lahko pride do okužbe. V takih primerih je pogosto potreben postopek koreninskega zdravljenja, da se odstrani okuženo tkivo in reši zob pred ekstrakcijo.


Različne vrste zob


Vsak zob v ustih ima posebno funkcijo; tukaj je podroben pregled različnih vrst zob v povprečnih ustih:

Sekalci – Ostri, dletu podobni sprednji zobje (štirje zgornji, štirje spodnji) so prvi zobje, ki jih uporabimo pri ugrizu hrane. Njihova ostra rezila so namenjena rezanju hrane na manjše koščke, kar omogoča lažje žvečenje in prebavo.

Podočniki – Včasih imenovani tudi podočniki, ti zobje so oblikovani kot točke (kuspidi) in se uporabljajo za trganje in prijemanje hrane. Njihova močna struktura in ostri vrhovi so posebej uporabni pri trganju mesa in drugih trdih živil.

Ličniki – Ti zobje imajo dve koničasti točki na grizni površini in se včasih imenujejo bikuspidi. Ličniki so namenjeni drobljenju in trganju hrane ter igrajo pomembno vlogo pri žvečenju in pripravi hrane za kočnike.

Kočniki – Ti zadnji zobje v ustih so ključni za mletje in žvečenje hrane. Kočniki imajo več koničastih točk na grizni površini, kar pomaga pri tem procesu. Njihova velika in močna struktura omogoča učinkovito mletje hrane, kar je pomembno za pravilno prebavo.


Redni obiski pri zobozdravniku so ključni za ohranjanje zdravja vaših zob in dlesni. Obiščite nas v naši zobni ordinaciji v Kamniku in izkusite prijazno, strokovno in učinkovito zobozdravstveno oskrbo. Naša ekipa je tu, da vam pomaga doseči in ohraniti čudovit in zdrav nasmeh!

Za več informacij ali za rezervacijo termina nas kontaktirajte še danes. Veselimo se vašega obiska!

Comentários


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page