top of page

Ustna higiena in splošno zdravjeSlabo ustno zdravje je povezano s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in drugimi zdravstvenimi težavami. Toda s spremembo nekaterih navad lahko izboljšate zdravje ust in zob ter zmanjšate tveganje.


Kako dobro skrbite za svoje zobe in dlesni, močno vpliva na vaše splošno zdravje. Zanemarjanje vašega ustnega zdravja vodi do več kot le bolečih zob in slabega zadaha – lahko odpre vrata vsem vrstam zdravstvenih težav, vključno z nekaterimi precej neprijetnimi boleznimi, kot je ustni rak. Raziskovalci so odkrili možne povezave med težavami z dlesnimi in boleznimi srca, bakterijsko pljučnico, možgansko kapjo in celo težavami v nosečnosti!


Vpliv prehrane in življenjskega sloga za ustno zdravje


Sladkor.Prehrana, polna sladkorja, bo prispevala k zobnemu kariesu in težavami z dlesnimi, saj v takem okolju uspevajo bakterije v ustih.

Kajenje. Strokovnjaki za zobozdravstvo že dolgo vedo, da kajenje cigaret in cigar ter uporaba drugih tobačnih izdelkov lahko povzročijo parodontalno bolezen (bolezen dlesni), zobno gnilobo in ustni rak. Cigare lahko povzročijo tudi parodontalno bolezen in rak grla ali žrela. Dim iz tobaka ima strupen učinek na tkivo dlesni in lahko moti pretok krvi. Kajenje tudi obarva zobe, je neposreden vzrok za ustni rak in lahko prispeva k slabemu zadahu.

Alkohol. Pitje alkohola lahko posredno prispeva k ustnim težavam, saj povzroči dehidracijo ust, kar lahko omogoči razmnoževanje bakterij. Poleg tega je pogosteje, da ljudje, ki imajo težave z odvisnostjo od alkohola, manj dosledno skrbijo za higieno svojih ust in zob.

Sprememba teže. Pri tistih, ki nosijo zobne proteze, sprememba telesne teže običajno vplivajo na prileganja protez. Tako kot povečanje ali izguba teže vpliva na prileganje oblačil, ravno tako vpliva tudi na mehka tkiva ustne votline, na katerih ležijo proteze. Za ohranjanje zdrave telesne teže in boju proti zobni gnilobi, je pomembno uživati hrano, bogato s sadjem in zelenjavo z visoko vsebnostjo vlaknin.

Zdravila. Nekateri antibiotiki, lahko povzročijo notranje obarvanje zob, na primer tetraciklinsko obarvanje, odvisno od starosti, pri kateri jih jemljete.
Prav tako obstaja ogromno zdravil, predpisanih ali brez recepta, ki imajo kot stranski učinek zmanjšano izločanje sline. Suha usta so bolj nagnjena k boleznimi dlesni in kariesu, pa tudi slabemu zadahu.


Zdrava usta, zdravo telo.

Za ohranjanje zdravja vaših ust in s tem tudi splošnega zdravja bi morali redno obiskovati svojega zobozdravnika in ustnega higienika, da bi preprečili morebitne težave že zgodaj. Prav tako je potrebno doma izvajati dobro ustno higieno z rednim, skrbnim ščetkanjem in nitkanjem. Zobozdravnik je nemočen, če pacient zanemarja ustno higieno!


Comments


Predstavljeni članki

Najnovejši članki

Archive

Išči po oznakah

No tags yet.

Sledite nas

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page